14. 8. 2016
Odprava v Črno goro 2016
Sodelujoči: Marko Erker, JK Brežice, JD Carnium Kranj, JK Krka, JK Novo mesto in ostali
Tudi letos sem se udeležil mednarodne odprave v Zverinjačke rupe v Črni gori. Tokrat je sodelovalo celo 5 društev iz Slovenije, ter jamarji iz Črne gore, Hrvaške, Rusije in Švedske. Za odpravo smo si tokrat vzeli 2 tedna časa.
Glavni cilj je bil raziskati na zadnji odpravi odkrito brezno in dele pod njim v Pali skali. To nam je odlično uspelo, saj smo prej znane dele jame (pre)opremili že v treh akcijah, na čerti pa se že spustili v novo brezno. Na dnu smo prišli do ogromne dvorane (cca. 50x80x50 m), v kateri smo postavili tudi bivak. V dvorani se odpira možnost nadaljevanja v kaminu, pred oz. pod njo pa se nadaljuje vodni meander, ki smo ga z vmesnimi brezni sledili zadnjih 200 višinskih metrov. V tem meandru smo uspeli najti tudi prehode skozi podorne dele, ki se nahajajo v neposredni bližini dvorane, in na koncu dosegli globino cca. 662 m. Na jezeru na tej globini so si varno zavetje našli tudi Pokemoni. Jama pa se tam še ne zaključi, le čas je bil, da se jo počasi razopremi. V res konkretni akciji smo to delo opravili v enem samem dnevu, pri čemer sta Anže in Klemen tovorila tudi do 3 dokaj težke transportke.
Če se nismo zabavali v globinah Pale skale, smo si vzeli čas tudi za nekoliko manjše globine Pale skale in si še enkrat ogledali Emancipacijo ter delali v meandru na 200 m. Obiskali in raziskali smo tudi nekaj okoliških jam, ki jih tam res še ne bo zmanjkalo. En cel dan smo si vzeli celo za izlet na nabito polno morsko obalo, kjer se je okoli nas hitro naredila zaščitna cona, ki je ni želel nihče prestopiti. Bili smo namreč fino polni modric, pa še kak razlog bi se našel...
Polni elana smo si obljubili, da se prihodnje leto spet vrnemo.
Marko
Foto >>

1

Zadnje novice:

2. 6. 2018 - vaja civilne zaščite občine Logatec

Sodelovanje na vsakoletni vaji civilne zaščite občine Logatec
Več >>

3. 6. 2017 - vaja civilne zaščite občine Logatec

Vaja zaščite in reševanje Logatec 2017
Več >>

17. 5. 2017 - Logaške koliševke

vaja nove vrvne tehnike z uporabotirolske prečnice
Več >>

14. 8. 2016 - Odprava v Črno goro 2016

Odprava v Črno goro 2016
Več >>

17. 6. 2016 - Skednena jama-Advature race Slovenija 2016

Pomoč pri izvedbi tekme v Advanture race Slovenija 2016 ,pri izvedbi v Skedneni jami.
Več >>